Prediktív Termékfejlesztés

Prediktív Termékfejlesztés

Hosszas munkaórákat, kiváló együttműködést és hatalmas mennyiségű háttértudást igényel egy minőségi szoftver, termék vagy mérnöki megoldás. Ez szinte mindig egy szervezett csapatmunka eredménye. Egy ilyen csapat gördülékeny menedzselése hatékony munkaerő elosztást, optimális kiterheltség meghatározást követel, amelyek a csapat vezetői számára plusz terhet jelentenek. Nem megfelelő megválasztásuk a projekt sikertelenségét idézheti elő, amely a legrosszabb forgatókönyv egy csapat életében. A mesterséges intelligencián alapuló szoftverünk segít megmenteni a projektet, még a probléma megjelenése előtt. A következőkben az AISMA által megoldott problémákról lesz szó.

PROBLÉMA

A szakemberek, fejlesztők és termékfejlesztők több fős (jellemzően 3-30) csapatokban dolgoznak azon, hogy a piacon kapható termékek, szolgáltatások hatékonyak és kényelmesek legyenek a végfelhasználók számára. A csapatmunka nagy előny, és egyértelműen a kollaboráció az irány a mérnöki és tudományos csodák felé. Nem szabad megfeledkezni azonban az együttműködéssel járó mellékhatásokról sem, mint a(z):

 • információ eltűnése, vagy pontatlan terjedése,
 • látszólagos felelősségmentesség,
 • teher egyenlőtlenség,
 • konfliktusok és komoly nézeteltérések,
 • drasztikus véleménykülönbségek,
 • rendszertelenség,
 • stb…

Ezeket a mellékhatásokat orvosolni kell a lehető leghatékonyabban: Szem előtt tartva azt a tényt, hogy a csapatmenedzsment minél kevesebb időt vegyen igénybe, mert mindenekelőtt azért alakult a csapat, hogy a problémákat hatékonyan megoldja, nem pedig azért, hogy csapat mivoltából adódó, öngenerált problémák megoldásával töltse az időt. Nagy hangsúlyt kell fektetni gyorsan és időben az alábbiakra:

 • felelősségi körök meghatározására, és annak ésszerű, elvárható megosztására,
 • csapattagok közti információ áramlásának kezelésére, segítésére,
 • túlterhelt csapat problémájának vagy az alulfoglalkoztatott csapat problémájának megoldására,
 • pozíciók és hatáskörök egyértelmű meghatározására,
 • a csapat, valamint a csapattagok tevékenységének részletes dokumentálására,
 • a csapatösszetartás menedzsmentjére
 • stb..

Minél kisebb a hatásfoka egy csapatnak, annál több időt tölt a közösségből adódó problémák megoldására, a valós probléma megoldása helyett. Természetesen a hatékony csapatmunka, mint olyan, jól kutatott terület, több termékfejlesztési stratégiát is kidolgoztak már, ilyen az egyszerű Waterfall, a Kanban, vagy az Agilis Scrum!

A termékfejlesztési stratégiák célja egy olyan, jól meghatározott rendszer felépítése, melyben a metódus által meghatározott együttműködési szabályok és statisztikai adatok jól terelik, korlátozzák a csapatokat, és definiálják a csapatok minőségi javulását illetve romlását.

AGILIS SCRUM FEJLESZTÉSI STRATÉGIA

A gyakorlatban az Agilis Scrum fejlesztési stratégiát projektcsapatok alkalmazzák. A csapat vezetője a Scrum Master, aki felelős a csapatmenedzselési feladatokért, szervez, rendszerez, és felel a projektek sikerességért. A Scrum Master mellett több (2-10-30) termékfejlesztő is található a csapatban, akik feladata egy minőségi eredmény szolgáltatása a projekt végezetével. A projekthez tartozó stratégia több elemi fázissal rendelkezik, ezek a következők:

 1. Project Backlog (feladatlista) összeállítása a tulajdonos elvárásai alapján.

A csapat a projekt kezdetével részletes elemzést és feladat kiszervezést végez a követelményeken, melynek célja olyan feladatleírásokat készíteni, amelyek termékfejlesztői szempontból kézzel foghatók, értelmezhetők és pár nap alatt teljesíthetők.

 1. Sprint megtervezése, és a Sprint backlog elkészítése.

A Projekt Backlogon létrejött feladathalmazból a csapat egy 2 hét alatt elvégezhető mennyiségű feladatot kiragad, melyek teljesülésével egy önálló, használható termék jön létre (vagy +1 Sprint után esedékes az új verzió).

 1. Napi állapot meeting

Célja a csapatkohézió, illetve a biztosíték a megfelelő haladásra.

 1. Sprint retrospektív

Az elvégzett Sprint utólagos felülvizsgálata, potenciális problémák megcímzése és orvoslása. A 4. pont után ismét kezdődik az Agilis Scrum a 2. ponttól, ameddig a projekt véget nem ér.

A részletes tevékenységdokumentáció szerves részét képezi az Agilis Scrum termékfejlesztési stratégiának, melynek célja a visszakövethetőség és a múltbéli hibákból való tanulás. A dokumentációban a fejlesztő csapatok számára rendelkezésre állnak különböző projektmenedzser és verziókezelő szoftverek.

Tevékenységdokumentációk, statisztikák csapatra vetítve:

            Release Brundown chart;

            Sprint Burndown chart;

            Control Chart;

            A KANBAN tábla;

            stb…

A tevékenységdokumentáció minden egyes apró eseményre kitér. Ezek retrospektív elemzése, valamint az egyes események visszakövetése erőforrás igényes, az Agilis Scrum Masterek heteit, hónapjait emészti fel egy átfogó vizsgálat (az adatmennyiség nagysága több 10 GB méretet ölthet).

Egy nagyvállalatban működő Agilis Scrum stratégia megfelelő működéséhez elengedhetetlen egy olyan osztályt felépíteni, mely kizárólag a fejlesztők által generált tevékenységdokumentációs adatot elemzi és vizsgálja 24/7-ben. Elemzéseik alapján az osztály előrejelzéseket, figyelmeztetéseket és ajánlásokat tesz a fejlesztők számára a jobb minőség elérése és a határidők betartása érdekében. Természetesen egy ilyen elemző csapat nem költséghatékony és jelentős befektetési rizikót jelent.

Az AiCAN egy ilyen elemző és vizsgáló csapatot vált ki termékével, a Mesterséges Intelligencián alapuló Scrum Master Tanácsadóval (Artificial Intelligence Srcum Master Advisor – AISMA). A nagy számítási kapacitásnak köszönhetően gyorsan és hatékonyan végzi el a nagy mennyiségű adatelemzést. Döntéseit és következtetéseit nem a sprint végén, a sprint retrospektív alatt hozza meg, hanem a projekt menete közben teszi meg figyelmeztető javaslatait és előrejelzéseit. A rendszer az összes múltbéli tevékenységnaplón tanulva egy projektmenedzser expert, mely megszünteti a csapatmunkával járó korábban felsorolt mellékhatásokat és overheadek-et. Használatával a fejlesztő csapatok és Scrum Mastereik újra a valós probléma megoldására allokálhatják erőforrásaikat.

Biztosak vagyunk abban, hogy az Ön vállalkozásában is vannak mesterséges intelligenciával automatizálható munkafolyamatok: amennyiben szeretné élvezni a mesterséges intelligencia használatával járó előnyöket, úgy jelentkezzen ingyenes, személyes konzultációnkra elérhetőségeink valamelyikén.

Close Menu