COVID-19 VS. A.I.

COVID-19 VS. A.I.

Hogyan alkalmazzuk a mesterséges intelligencia eszközeit a koronavírus felismerésére és legyőzésére?

A COVID-19 koronavírus terjedése egy napról-napra, óráról-órára változó jelenség. A világszerte növekvő járvány életveszélyes, továbbá befolyással van a gazdaság hatékonyságára és megbénítja a mindennapi életünket. Nem tudjuk, hogy a COVID-19 hogyan lesz befolyással a jövőnkre, azonban az Egészségügyi Világszervezet múlt hónapban kiadott jelentése szerint az AI és a BigData kulcsfontosságú részét képezik a betegségre adott válaszunknak.

Láz kimutatása publikus helyeken

Az egyik MI megoldás, azon rendszer, mely hőkamera felhasználásával képes felismerni a koronavírussal fertőzött személyeket. A szingapúri kórház és közegészségügyi intézmény valósidejű hőmérsékleti ellenőrzéseket végez, okostelefonnal és hőérzékelővel, a KroniKare startupnak köszönhetően.

1. ábra Az egészségügyi tisztviselők a szingapúri Changi nemzetközi repülőtéren 2020. január 22-én hőszkennerekkel vizsgálják a Kínából érkező utasokat. Roslan Rahman / Getty Images

Víruskövetés

A BlueDot szervezet kilenc nappal az Egészségügyi Világszervezet előtt állapította meg, hogy Kínában meglepően magas a tüdőgyulladások száma. A cég nyelvfeldolgozást (NLP) használ több százezer forrás szövegének elemzésére, hogy híreket és nyilvános nyilatkozatokat gyűjtsön az emberek vagy állatok egészségéről.

Mesterséges intelligencia felhasználásával létrehoztak egy olyan mélytanuló algoritmust is, amely segítségünkre van a vírus elleni küzdelemben: az asszisztens mellkas CT képek elemzésével foglalkozik. A jelenleg rendelkezésünkre álló neurális hálózatok 95 % pontossággal képesek megállapítani a páciens állapotát.

A járvány gyors terjedése miatt szükségünk van minden hasznos eszközre, melyek segítenek azonosítani és kezelni az érintett betegeket. Nem meglepő, hogy az MI fejlesztő közösség ekkora mértékben támogatja a mozgalmat, sőt a jövőben még több nyilvános és privát fejlesztés várható a járvány leküzdése érdekében.

Forrás

Close Menu