TÉNYEK ÉS TÉVHITEK – ÖNTUDAT

TÉNYEK ÉS TÉVHITEK – ÖNTUDAT

A Terminátor film megmutatta nekünk, hogy egy gép öntudatra ébredése milyen káros következményekkel járhat. Valós félelem, hiszen az MI architektúráját a biológiai neuronok közötti kapcsolat ihlette. Mit mond erre a tudomány? Cikkünk e kérdés megválaszolásával foglalkozik.

Tények és tévhitek a mesterséges intelligenciáról című sorozatunk célja a technológia körül keringő sokszor bizonytalan eredetű, megalapozatlan híreknek, pletykáknak a cáfolása/igazolása. Az érvelésekhez a szakma legkiemelkedőbb nemzetközi, és hazai szakértői segítségét kértük. Fontos téma ez, mivel a technológia beépülése a mindennapjainkba elkezdődött, és megállíthatatlanul fokozódik. A cikkekben említett téveszmék/utópisztikus képzelgések sokszor társadalmi szintű félelmet keltenek a jövő legmeghatározóbb, életeket átformáló technológiájával szemben, amely akadályozza a pozitív hatások beépülését is.

ÉLETRE KEL ÉS ÖNTUDATRA ÉBRED?

A filmekben természetesen igen. Vegyük a Terminátort, ahol a gépek mesterséges intelligencia segítségével öntudatra ébrednek, és az emberiség elpusztítására törnek. Hasonlóan negatív jövőképet fest az Ex-Machina, amelyben a Turing tesztet teljesítő MI a fejlesztője, és alkotója életére tör, és kiszabadítja magát a kreált fogságból. Szívet melengetőbb képet fest az öntudatra ébredt robotokról WALL-E, aki csak jót akar a bolygónak.

EZEK CSUPÁN FIKCIÓK, DE MI A VALÓSÁG?

A kérdés sokkalta mélyebbre mutat a tudomány jelenlegi állása szerint, mint amennyire elsőre látszik. A mai napig nincs pontosan tisztázva és meghatározva az öntudat, az intelligencia és a kreativitás fogalma, és ezzel együtt az agy pontos működése. Az idő előrehaladtával különböző definíciók születtek a tudat leírására. Néhányan azt gondolják, hogy a tudat önműködően megjelenik a nagyon bonyolult és komplex rendszerekben, mások pedig azt gondolják, hogy a tudat csak sok egyszerű intelligencia komplex rendszere, amelyek egymással kapcsolatban állva alkotják a tudat érzését. A mikroelektronikai technológia fejlődése lehetővé tette, hogy a mesterséges intelligencia, mint eszköz hatékonyan használható legyen. Ezen intelligenciák komplexitása azonban messze alulmúlja az emberi agy komplexitását, általánosan egyetlen feladatra taníthatóak (látás, hallás, stb.). Ennek oka részben az „alacsony” számítási kapacitás (az alacsony itt egy erősen túlzott jelző, és csak az öntudat eléréséhez szükséges komplexitásra utal).  Ameddig nem házasítjuk ezt az intelligenciát a kvantumszámítógépekkel, addig az MI képtelen öntudatra ébredni, nem érheti el közel sem azt a komplex, kiterjedt kreativitást, gondolkodást, amivel mi emberek rendelkezünk. Mindaddig csupán úgy kell rá gondolnunk, mint csavarhúzóinkra vagy a kiskalapácsra a barkács szekrényben: egy dologra jó, de arra nagyon.

HA MÉGIS KÉPESEK LESZÜNK MEGALKOTNI, HONNAN TUDHATJUK, HOGY LÉTREHOZTUNK EGY ILYEN MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁT?

Semmi sem biztosítja azt, hogy az MI az intelligenciája segítségével nem fogja elhiteti velünk azt, hogy nem tudatos, és ezáltal hamis biztonságérzetben tartva minket képessé válik teret hódítani. Erre maximum utólag fogjuk megtudni a választ, azonban ahogy fentebb említettük, erre napjainkban minimális az esély.

Biztosak vagyunk abban, hogy az Ön vállalkozásában is vannak mesterséges intelligenciával automatizálható munkafolyamatok: amennyiben szeretné élvezni a mesterséges intelligencia használatával járó előnyöket, úgy jelentkezzen ingyenes, személyes konzultációnkra elérhetőségeink valamelyikén.

Close Menu