Mire használható a mesterséges intelligencia? 1.rész

Mire használható a mesterséges intelligencia? 1.rész

A gyártási, tervezési folyamataink legnagyobb része az emberi test képességeire korlátozódik. Az elmúlt néhány évtizedben az automatizálási folyamatok éppen emiatt az emberi test kiváltásáról, korlátainak ledöntéséről szóltak (robotizálás). A robotok vezérlését folyamatirányító rendszerek végzik, amelyek együttes tulajdonsága hogy a rajtuk futó algoritmusok az alkotó „gondolatainak a másolatai”. Az ilyen rendszerek „tanítása” tehát a rendelkezésre álló bemenetek segítségével a megfelelő kimenetet előállító algoritmus pontos implementálásából áll (ehhez ismernünk kell a pontos kapcsolatot). A mesterséges intelligencia térhódításával ez megváltozik, mivel lehetővé válik az emberi agy részleges kiváltása, amely az automatizálási folyamatok új generációját hozza el. A mesterséges intelligenciát alkalmazó rendszer képes arra, hogy a rendelkezésre álló bemenetekből, és az elvárt kimenetekből megtanulja, visszafejtse a be és kimenet között fennálló, sokszor elképesztően bonyolult logikai kapcsolatot (átviteli függvényt, algoritmust), és implementálja azt. Ez óriási előnyt jelent az algoritmusok explicit implementálásával szemben, mivel így a pontos logikai kapcsolatot nem kell ismernünk a fejlesztés során (ez azért jelent könnyedséget, mivel sokszor ezek a logikai kapcsolatok olyannyira bonyolultak, hogy azokat nagyon nehéz, vagy időigényes visszafejteni egy zárt matematikai formulára). Belegondolva mi magunk sem ismerjük az agyunkban zajló folyamatokat, logikai függvényeket, mégis képesek vagyunk tanítani és használni azt.

Egy példával szeretném ezt illusztrálni. Vegyük a következő képet:

A kérdés nagyon egyszerű: Mi látható a képen? Az agyunk a tapasztalataink, múltbéli élményink segítségével pontosan tudja klasszifikálni a képen látható házat (bonyolult logikai kapcsolat segítségével), azonban egy számítógép számára ez a feladat hagyományos képfeldolgozási műveletek segítségével komoly nehézséget okoz. A bemenetek (pixelek), és a kimenet (döntés: ház vagy nem ház) között olyannyira bonyolult a kapcsolat, hogy azt nagyon nehéz zárt formában kifejezni, éppen ezért nem, vagy csak nagyon pontatlanul voltak képesek megfejteni a kérdést a számítógépek hagyományos képfeldolgozás segítségével. A mesterséges intelligencia azonban képes arra, hogy klasszifikálja a bemenetek alapján a képet, és eldöntse hogy az mit ábrázol, anélkül, hogy a pontos logikai kapcsolatot ki kellene fejeznünk a fejlesztési folyamat során. Hogyan képes erre? Felismeri a mintákat, és megtanulja értelmezni azokat egy új, eddig nem látott kép esetében is, éppúgy, ahogyan azt az emberi agy is teszi. Ennek a pontos folyamatáról szó lesz a későbbi blogbejegyzésekben.

MÉGIS MILYEN KÉPESSÉGEKKEL RENDELKEZIK EGY AI-T ALKALMAZÓ RENDSZER?

Az AI képességeit legjobban egy iskolába igyekvő fiatal gyermekéhez lehetne hasonlítani, azonban ez a hasonlat nem teljes. Amíg egy gyermek tanulási/tanítási ideje években mérhető, addig az AI esetén ezt a tanítási, fejlődési folyamatot sokkal inkább érdemes órákban, napokban mérni.

Ezeket a képességeket természetesen a munkafolyamatok során is lehet kamatoztatni, amelyről a blogbejegyzés második részében lesz szó.

Biztosak vagyunk abban, hogy az Ön vállalkozásában is vannak mesterséges intelligenciával automatizálható munkafolyamatok: amennyiben szeretné élvezni a mesterséges intelligencia használatával járó előnyöket, úgy jelentkezzen ingyenes, személyes konzultációnkra elérhetőségeink valamelyikén.

Close Menu